Aloe Vera Bitkisi



  Aloe Vera

Aloe Vera (Aloe barbadensis) yada türkçedeki yaygın adıyla ''sarısabır'' bitkisi gövdesinde daire biçiminde birleşmiş şişkin yapraklara sahip olan yeşil bir tropikal bitkidir. Çoğunlukla tropikal, yarı tropikal ve kurak iklimlerde yetişen Aloe Vera dekorasyon olarak veyahut sağlık alanında sıkça kullanılan bir bitkidir. Aloe Vera bitkisinin jeli sayesinde yaraları iyileştiren, cilt sıyrıkları, böcek ısırıkları, cilt yanıkları gibi durumlara iyi gelen ilaç üretilmesi mümkündür fakat kullanımı konusundan dikkat esastır çünkü bu jel aynı zamanda insanlarda alerji oluşturabilecek toksik bir bileşik olan aloin içerir. Bu bileşik kişiden kişiye değişmekle beraber ağız yoluyla alındığı vakit kramp, karın ağrısına yol açabilir ve eğer ki kronik bir şekilde tüketilirse hepatit yolu birey için gözükebilir. 

Yayılma

Aloe Vera bitkisi ilk keşfedildiği zamanlarda yalnızca güneydoğu Arap Yarımadası'na özgü olduğu düşünülse de aslında Kuzey Afrika bölgesinde bulunan Sudan, Atlas Okyanusu'nda bulunan Kanarya Adaları, Yeşil burun Adalarında, Portekiz ve İspanya gibi nitekim sıcak iklimlerde de bulunduktan sonra çoğunlukla tropikal, kurak ve sıcak iklimlerde yetiştiği kanısına varıldı.

Yetiştirme

Aloe Vera ilginç çiçekleri ve sulu görünümü sayesinde yaygın bir şekilde süs bitkisi, tropikal tıbbi bitki yada sadece işletmelerde satılabilecek ticari bir bitki olarak yetiştirilir. Doğal sululuğu sayesinde az yağış alan, kayalık, düşük su kullanımlı bahçelerde yetiştirilmesi kolay  fakat yoğun yağış ve dona karşı dayanaksız olmasıyla her iklimde yetiştirilmesi mümkün olmayan bir bitkidir. Çoğunlukla böcek saldırılarına karşı dirençlidir ancak bazı örümcek, bit ve kabuklu böcek saldırıları bitki sağlığını tehlikeye sokabilmektedir.

Aloe Vera saksıda yetiştirilirken iyi drene(suyu alınmış, kuru) edilmiş bir kumlu toprak ve bolca güneş ışığında ihtiyaç duymakta. Zamansız gelen fazla güneş ışığı bitkinin yapraklarının güneş yanığıyla kızarmasına sebebiyet verebilir fakat kademeli olarak artırıldığında herhangi bir sorun oluşmaz. Yeniden sulama yapmadan önce toprağın tamamen kuruduğundan emin olunmalıdır. Saksıda yetiştirilirken Aloe Vera bitkisinin kenarlarında büyüyen ''bitkicik'' denebilecek yavrularla karşılaşılabilir, bu yavruların sayılarının artması durumunda Aloe Vera bitkisi daha büyük bir saksıya ihtiyaç duyacaktır. Kış Aylarında Aloe Vera bitkisi uyuyabilir ve  çok az neme ihtiyaç duyar, bu dönemlerde bitkinin iç mekanlarda ve sıcak ortamlarda tutulması elzemdir.

Kullanım Alanları

Daha önce de bahsettiğim gibi kozmetik, dekorasyon ve sağlık alanında sıklıkla kullanılan bir bitkidir ancak bahsetmediğim bir şey sadece yapraklarında bulunan jel değil aynı şekilde özütü de sıklıkla kullanılır. Yaralarda, cilt yanıklarında, tahrişlerde bitkinin jeli tıbbı amaçla kullanılır, lateksi(özüt) ise başka bileşenlerle birleştirilerek veyahut birleştirilmeden içilerek kabızlığa iyi gelir ama ilk başlıkta da belirttiğim gibi sık yada ilk kullanımda kişiden kişiye göre değişen alerjik reaksiyon gösterebilir. Sadece yararlı bir bitki gözüyle bakıp kontrolsüz kullanılmamalıdır.





Sonsöz

Olabildiğince kendi cümleleri kurmaya özen gösterdim ama ne kadar başarılı oldum tartışılır. Özellikle ilk defa araştırma yaptığım ve ingilizcem iyi olmamasına rağmen ingilizce kaynaklara başvurduğum bir konu olduğu için pek iyi bir yazı olduğunu düşünmüyorum ama adım adım ilerlemeyi umuyorum.













 





Yorumlar

Popüler Yayınlar